Mageløs natur

Af: Kate Nielsen

DSC05393


Ren, rå naturkraft

Når du står på toppen af en klit i den yderste klitrække, breder havet og horisontlinjen sig ud foran dig så langt øjet rækker. Helt stille, med alle sanser på vid gab, ydmyg, forundret og benovet over at være vidne til så ren og rå naturkraft, står du der. Så begynder du at trave, det ene ben foran det andet, ud i evigheden. Med sand og saltvand i ansigtet, vind i håret og bølgernes brænding i ørerne er det som om naturen på dens egne præmisser indtager krop og sjæl. Følelsen af samhørighed og en indre ro og styrke tager over.

Reason to go

Naturen ved Hvide Sande og Ringkøbing Fjord er "reason to go", som det hedder i turistbranchen. Når vi og vores gæster vælger at holde ferie her, er det først og fremmest fordi naturen er enestående.

På den ene side af Holmsland Klit har vi Vesterhavet, de brede sandstrande og den lange kæde af hvide klitter. Det i sig selv er grund nok til at tage herover. Men så har vi også Ringkøbing Fjord, og lige nord for den har vi Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord med en enorm fuglerigdom. Øst for fjorden ligger de store, smukke hedeområder, plantagerne og det publikumsvenlige og frodige naturområde, Skjern Enge. Endelig har vi mod syd Tipperne og Værneengene, som er helt enestående med et af Europas vigtigste raste- og fourageringsområder for trækfugle.

Naturen byder helt af sig selv på aktiviteter for livsnyderen, den unge surfer, veninderne på cykeltur, børnefamilierne på strandsjov, fuglekiggeren og den inkarnerede lystfisker.

Det er da mageløst!